The Banshee, suksessen fortsatte 2009

TIDE satte opp forestillingen "The Banshee" igjen i samarbeid med The Belfast Lads i Hønefoss, Vikersund og Kongsberg.

The Banshee - en keltisk variert helaften som inneholder musikk, dans, mystikk, akrobatikk og historiefortelling om den keltiske legenden The Banshee. Flere profesjonelle musikere, dansere og aktører var også engasjert for at forestillingen skal bli en opplevelse av de sjeldne.

The Belfast Lads, TIDE og resten av deltakerne i forestillingen gjorde denne oppsetningen til et spennende og spektakulært show i irsk stil med dans og musikk som trollbandt publikum. Oppsetningen har tidligere vært vist på Hotell Klubben i Tønsberg høsten 2008 til strålende kritikker fra pressen.

Se bilder:

Les anmeldelse fra Laagendalsposten

Les forhåndsomtale fra Tønsbergs Blad.

Les forhåndsomtale fra Laagendalsposten.

Les forhåndsomtale i Ringblad.


Fotograf: Anne Mette Storvik

”The
Banshee” er en musikalsk danseforestilling med musikk av The Belfast Lads med flere, og irsk dans av dansegruppen Tide. En ”Banshee”, eller et spøkelse, er et kjent sagn i Nord-Irland. Dette er utgangspunktet for vår forestilling.
 
Bilder fra Laagendalsposten:


Denne historien er utarbeidet av:
 
Ide’: George Gary Gillespie
Tekster: William Stewart Gillespie
Musikk: Sebastian Crancenco, G.G. Gillespie, Endre Gulbrandsen og Geir Dahl
Koreografi: Birgitte Dahl Knutsen, Terje Mentyjærvi, Ellen Mathiesen, Hanne Svarliaunet, Ingvild Arnljotsdatter Ostad og Marte Blom Onshuus
Kor: O2 (Hønefoss og Vikersund), Skjærgårdskoret (Kongsberg)
Kostymer: Li Willumsen
Regi: Anja Bomann

Les forhåndsomtale fra Tønsbergs Blad høsten 2008.
 
Historien foregår i Banbridge Town, Nord-Irland en gang i det 18. århundre. Det er en historie om Rosie McCann, fra bredden av Bann, og hennes mann Connor O’Neill.
 
Vår ”Banshee” (Rosie) er et vakkert spøkelse. Når Rosie var i livet og rett før hun fødte deres barn, ble hun vitne til at Connor var utro med en vakker sigøynerkvinne. Traumet hun fikk av denne hendelsen førte til at hun ønsket å abortere, som resulterte i at hun tok selvmord ved å stikke en kniv i magen som følgelig drepte hennes barn og seg selv. Fordi at Rosie begikk selvmord, blir hun sendt til skjærsilden hvor hun møter djevelen Natas.

Natas gir Rosie sjansen til å hevne seg ved å returnere henne tilbake til jorden som en ”Banshee” med kraft til å kaste en dødbringende forbannelse på hennes offer. En ”Banshee” har kun en sjanse, og må få øyekontakt med hennes offer for å kaste forbannelsen på han. Mislykkes hun med sin oppgave, vil hun bli dømt til å vandre på jorda som en ”Banshee” i all evighet.
 
Forbannelsen fra en ”Banshee” er godt kjent blant den mannlige befolkningen i Banbridge. Hun kan kun dukke opp ved daggry, og den eneste lyden en ”Banshee” kan lage er en skremmende skrikende lyd. Hun vil dukke opp rundt et spesifikt hus, og ved å gjøre det håper hun å tiltrekke oppmerksomheten til hennes offer.

Connor, sorgtynget og ute av seg, drømmer om Rosie. Han hører en ”Banshee’s” skrik og tror det er Rosie, og kikker ut av vinduet. Forbannelsen er kastet, og Connor er nå sendt til skjærsilden hvor hans han har en avtale med Natas. ”The Banshee” kan nå forlate skjærsilden for å hvile i fred.
 
Amen


Foto: Per Gilding, Tønsbergs Blad.


Foto: Per Gilding, Tønsbergs Blad.

 

Les anmeldelse fra Laagendalsposten

Les forhåndsomtale fra Tønsbergs Blad.

Les forhåndsomtale fra Laagendalsposten.

Les forhåndsomtale i Ringblad.